fbpx
Step-Service Kft - 8192 Hajmáskér, Iparos utca 3

Jótékony villanyszerelés

stepservice-jotekeony-villanyszereles

Jótékony villanyszerelés

Meghallottuk a segítségkérést. Ismerkedj meg Karcsi bácsi történetével

stepservice-jotekeony-villanyszereles

Az elektromos hiba

2020 szilveszterének napján Jelencsics Károly hajmáskéri otthonában egyszer csak mindenhol elment a villany.

Karcsi bácsi mozgáskorlátozott, elektromos kerekesszéke nélkül az egyszerű, de takaros kis házban közlekedni sem tud, nem beszélve a világítás, meleg víz, fűtés, internet stb. nélkül rá váró zord szilveszter esti kilátásokról.

Egy ismerősének segítségével sürgősen elkezdett villanyszerelő után kutatni, végül a megkeresett cégek, szakemberek közül leggyorsabban a Step-Service Kft. reagált.

stepservice-jotekony-villanyszereles-beszelgetes

A hiba feltárásakor olyan kritikus, életveszélyes állapotú villamos hálózatot találtunk a helyszínen, ami nem csupán számunkra, de Károly bácsit számára is megdöbbentőnek bizonyult.

Az előző tulajdonos ugyanis minden karbantartást igen „költséghatékonyan” kezelt az ingatlanon, így Karcsi bácsi, állapota mellett, saját kezűleg – és segítőivel – kényszerült az épületet és a kertet rendbe tenni, de bízott benne, hogy legalább az elektromos rendszerrel nincs gond a házban, mert elmondása szerint az egyik korábbi tulajdonos maga is villanyszerelő volt egykor.

Sajnos a számos korábban alkalmazott és véglegessé vált szükségmegoldás, az elavult vezetékek, porladó szigetelések, a rosszul kivitelezett csatlakozások és a végképp korszerűtlen szerelvények állapota az idők során olyan mértékben leromlott, hogy az már nem csupán az üzembiztonságot érintette súlyosan, hanem kész csoda, hogy eddig még nem okozott életveszélyes személyi sérülést.

A döntés

A helyzet felmérésekor –  egy biztonságos, de ideiglenes megoldás biztosítása mellett – világossá vált számunkra, hogy erre a rossz alapra nem szabad építkezni, a gondokat csak egy teljesen új villamos hálózat telepítésével lehetséges és szakszerű orvosolni.

Némi mérlegelés után végül úgy döntöttünk, hogy bár cégünk költségvetése ilyen helyzetekkel nem számolt, azonban Karcsi bácsit nem hagyhatjuk magára az ingatlan elektromos veszélyeivel, és muszáj segítenünk, hogy minél hamarabb legyen villany a házban és az ő is élete visszatérjen megszokott kerékvágásba.

Az is rögtön nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a probléma megnyugtató és végleges megoldásával járó tetemes költségek bizony jócskán meghaladják Karcsi bácsi szerény anyagi lehetőségeit.

A megoldás

2021 januárjának első hetében tehát – minden csapattagunk elkötelezett összefogásával térítésmentesen – új és biztonságos villamos hálózatot telepítettünk a házba.

Vízkeresztre újra minden kifogástalanul működött.

A lebilincselő történet

Hogy miért segítettünk?

Karcsi bácsi nem átlagos személyiség, megkapó története, példaértékű, derűs, életigenlő hozzáállása, embersége, akaratereje és szorgalma mindenkit megérintett a kollektívából.

67 éves, számos szakmával rendelkezik, ezek mindegyikében dolgozott is. Többek között minősített hegesztő, gázszerelő, bányalakatos, mezőgazdasági géplakatos, nehézgépkezelő egyaránt.

Dolgozott a VÁÉV-nál, dolgozott T16-os traktorokat átalakító gépsoron, de hosszú éveket töltött szorgos kétkezi munkával a dudari szénbányáknál föld felett és föld alatt is. Több, mint fél évszázados munkatapasztalatát nem csupán itthon, hanem külföldön is gyarapította. Részt vett például a Rajna-Majna-Duna csatorna Regensburgi  zsiliprendszerének építésén is, Németországban.

1996 februárjától újra itthon tevékenykedett. Végül pályája Balatonfűzfőre vezette, ahol egy régi, 1922-ben a szikla mélyébe, a föld alá épített lőporgyári komplexum kazánjának bontásán dolgozott.

12 méter magasban egy 300-as I-gerendát kellett szétdarabolnia. Az egyik mászás során az akkori technológiával együtt járó hatalmas füst és nehéz látási viszonyok miatt mintegy öt méteren megcsúszott és hanyatt a talajon heverő vasgerenda darabra esett. Ennek során több csigolyája eltört, továbbiak pedig oly mértékben szétcsúsztak, hogy azonnal mellkastól lefelé lebénult. Két hétig az olajos munkásruhájában fekve várakozott, mert olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy csak az addig távollévő szakspecialista műthette meg.

Azóta tolószékben éli az életét, 8 éve párjától is külön.

De nem adta fel, a mai napig tevékeny, mindig keres valamit, amit megjavíthat, amit készíthet, amivel jobbá teheti környezetét.

stepservice-jotekony-villanyszereles-karikasostorok

Bár elmondása szerint ő leginkább vasas ember, de a kerekesszékéből is kertészkedik, ám ha kell, fekvenyomó padot készít a környékbeli srácoknak, íjat és nyilakat az unokáinak, kiselejtezett bőrkanapé borítását felhasználva míves karikás ostorok dicsérik keze munkáját, de akár halászhálót és horgászszákot is fon, mindezeket szinte gyári minőségben.

Közben mindig közvetlen, mosolygós, mikor rákérdeztünk, hogy mi a titka, szerényen csak annyit mondott, hogy „fiúk, én már csak amolyan teszi-veszi fajta vagyok”.

stepservice-jotekony-villanyszereles-tevekeny

Fontos dolog a profit, de…

De a legfontosabb az ember.

Karcsi bácsin segíteni felemelő érzés volt mindannyiunknak, büszkék vagyunk rá, hogy megismerhettük.

Ha a munkák során bármilyen nehézséggel találkozunk, elég csak az ő példájára gondolnunk, abból erőt meríthetünk, hogy hogyan ne adjuk fel, bármekkora is a kihívás, és hogyan kell minden helyzetből kihozni a legtöbbet, a legjobbat.

Így gondolkozunk mi is.

Lépj velünk kapcsolatba!

Villanyszerelésre van szükséged?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és kérj személyre szabott ajánlatot az alábbi gombra kattintva!

Tags: , ,